KaleidoszkópHonlap

Linkliste

Vendégkönyv

Kapcsolat

Aktuális

Biológia

Technika

Ismeretek

Tanulmányok

Társadalom

Táplálkozás

Vita-cikkek

Politika

Irodalom

Szatíra

Fordítások

Szórakozás

Képsorozatok

Társadalom

Kávézó

A rendszeres kávéfogyasztásról szerzett nemzetközi tapasztalatok ismertetése. 

Elnémult sághegyi zajok, halványult képek 71 év távlatából!

Nyári hétköznap 1943-ban a sághegyi bazaltbányában. Még nem is pirkad, amikor Szukics F. gépész elhagyja a raktárépület nyugati felében lévő szolgálati lakását, hogy begyújtsa a kazánt.. 

Tévhitek, legendák, előítéletek

Hit, vagy tévhit? Valóság, vagy mese? Tapasztalat, vagy előítélet? Van-e valamilyen biztosíték az abszolút bizonyosságra, amikor minden viszonylagos. 

Kultúra, avagy éktől a bitig

 .... mennyiségileg exponenciálisan növekvő információtömegnek, röviden az emberiség kultúrájának  a megőrzése mind nagyobb nehézségbe ütközik.

A hidegháború forró pillanata

 Ez a jelenet fantáziám terméke, mégis valóságos történet. Arról szól, aki megmentette a világot a nukleáris katasztrófától.

A Hit (védelmében)

 Minden ember hisz valamit, valakinek, valahogyan. Néha nagyon furcsát, furcsának és furcsán. Papok és papnők is olvashatják, nem vallásellenes cikk!.

A kövérség dícsérete

Változnak az idõk, változnak az emberek! A 20.századig a szegény ember sovány volt, vagy fordítva, aki sovány, többségben szegény is volt. A kövérség a jómód, a gazdagság velejárója volt.

A gyógyszer- és vegy-ipar

Fogszúvasodás

Még mielõtt bárki is részrehajlással vádolna, mert nem veszem tudomásul az orvostudomány óriási fejlõdését és munkáját az emberek egészsége érdekében, kinyilatkoztatom, hogy errõl szó sincs!

Csontritkulás

 A csontritkulással, annak megelőzésével, valamint kezelésével kapcsolatos problémák. Többoldali véleményeket fogok ismertetni, az esetleges saját (laikus) véleményemet "Megjegyzésem(x)" formában különítem el a szakvéleményektõl.

Vitamin áradat

A vizsgálati módszerek és azok modern technikája segítségével az emberi test a legapróbb részletekig majdnem tökéletesen ismert, analizált. Az összefüggések ismerete azonban még kívánnivalót hagy maga után.

A kozmetika "tudománya"

"Tudományosan tesztelt": A kozmetikai ipar új reklámszövege növeli az eladás mennyiségét, de nem simítja el a ráncokat. 

A dohányzásról egy és más

 Az a tény, hogy úgy az aktív-(cigerettánként ca. 5 percet), mint a passzív-dohányzás az életet megrövidíti közkincs. Egy kis élménybeszámoló. Egy erõs dohányos ismerõsöm halt meg 54 éves korában. 

Önkéntes kényszer (Gazdaság és társadalom)

A társadalmi, az anyagi-technikai fejlõdés motorja a magántulajdon. Az emberi tulajdonság,  az anyagi javak megszerzése, szaporítása. Akinek kevés van többet akar, akinek sok van, még többet akar. 

Százéves életképek

Gyerekkoromban két személyt ismertem, aki 1853-ban született. Az egyik a dédanyám volt, a másik a szomszéd bácsi. Felnőtt koromban is nagyon szívesen hallgattam idős emberek elbeszéléseit a "régi" világról. Akkoriban egy 1870-ben született öreg tengerésszel hozott össze a kegyes sors. 

Szellemidézés

 Szellemidézés csak úgy lehetséges, ha az anyagtalan szellem és az anyag valamilyen módon kapcsolatba kerül. Ez majd a médium feladata lesz, de még nem értünk odáig. 

A transzszexualitás problémái

Talán 10-15 évvel ezelőtt olvastam cikket egy folyóiratban, ahol egy férfinek született illető beszámolt, miért és hogyan lett operatívan a neme megváltoztatva. 

Világvége-variációk

Ha a "világvége" szót halljuk, vagy olvassuk, mindenki a vallások által "propagált" eseményre gondol, vagy legalább is arra, hogy a Földön megszűnnek az emberiség számára szükséges életfeltételek.