Kaleidoszkóp
Honlap

Linkliste

Vendégkönyv

Kapcsolat

Aktuális

Biológia

Technika

Ismeretek

Tanulmányok

Társadalom

Táplálkozás

Vita-cikkek

Politika

Irodalom

Szatíra

Fordítások

Szórakozás

Képsorozatok

Tanulmányok

Illúziók szárnyán

 1. Bevezetés

"Feltehetõen a valóság itt is túl fogja szárnyalni a fikciót és ma még elképzelhetetlen módon fog megvalósulni az emberiség egyik nagy álma, a csillagközi utazás."
Az idézett cikk végzõdik ezen (egy pesszimistához méltatlan!) optimista mondattal. Én az emberiség álma alatt -elméletileg- lényegesen könnyebben megvalósulható dolgokra gondolok: pl. békésebb világ, az anyagi javak igazságosabb elosztása, a természet megóvása, a víz, a levegõ, a termõföld tisztasága, félelem néküli élet stb. Ha csillagközi utazásról van szó  "Móricka" (nem a cikk írója! ! !)  azt gondolhatja, hogy az olyasmi, mint amikor itt a Földön egyik kontinensérõl a másikra repülünk. Vagy beülünk egy vonatba és egy ismeretlen városban kiszállunk a vonatból városnézésre.
A cikk írója "álmának" fizikai-technikai problémáit, lehetõségét taglalja értelmesen és magas színvonalon , de nyilván szándékosan teljesen kihagyja eszmefuttatásából az embert, mint utast a világûrben. Részemrõl, mintegy a cikk folytatásaként ezen a témán fogok "rágódni".
Felelõsségem teljes tudatában kijelenthetem, hogy a Világegyetem bármelyik galakszisában, azok bármelyik naprendszerének bármelyik bolygóján létrejött bárminõ értelmes lények természetes adottságai, életmûködése a "hazai" bolygó nagyságának és egyéb anyagi viszonyainak, életfeltételeinek felel meg és nem alkalmas más, idegen bolygón való életre.
Sebaj, mi földi emberek olyan értelmesek vagyunk, hogy a világûrt is meghódítjuk, bár a Földön sem megy minden a legnagyobb rendben. Azt már tudjuk, hogy naprendszerünkben (mi vagyunk  Janik!) nincs rajtunk kívül értelmes lény. A legközelebbi (csillag) naprendszer "Proxima Centauri" (ezentúl P.C.) olyan közel van, hogy csak 4 évig érkezik onnan ide a 300 000 km/sec sebességû fény. Nem tudjuk, hogy van-e ott valahol valamelyik bolygón élet, tehát keressük fel. Hogy a távolsági arányokról egy kis fogalmunk legyen: az egész naprendszerünk átmérõje csak 3 ezred része e P.C. hozzánk való távolságának. Másképpen: ha a teljes naprendszerünket 1 mm átmérõjû gömbnek, vagy tányérnak képzeljük, akkor a  P.C. 3 méter távolságban van tõle!
 Tegyük fel, hogy a (magyar) tudósoknak sikerült egy fél-fénysebességet kifejtõ hajtómût elõállítani ûrhajók részére.
"A nehézségek arra valók, hogy megoldjuk azokat"- mondta egykor Sztalin elvtárs. Lássuk tehát a problémákat! Az egyszerûség és könnyû áttekinthetõség céljából az összes számadot kerekítem.
Pl.: g = 9,81 > 10 m/sec2; _1.kozmikus körsebesség = 7,91 > 8 km/sec;_ fényév = 9,460529·10*15 m  >  9,5 billió km

2. Gyorsulás- fékezés

Az ember (és az állatok) szervezete, a csontok, izmok, a a vérkeringés stb. a földi gravitációra, 1 g-re (10m/sec2) méreteztetett. A vadászpilóta kénytelen 3-4 g túlterhelést elviselni, de csak néhány mp-ig. Tartós túlterhelés már 2 g esetén is veszélyes, mert (testhelyzettõl függõen) megváltozik izmok, csontok nyomásának iránya, a vérerek terhelése, a vérnyomás a szívtõl a gyorsulás irányában túl alacsony, a másik oldalon túl magas lesz.
Ezért a ma használatos ûrhajók legénysége kilövés alatt egy maximum 3 g erõsségû mellkas-hát irányú gravitációs túlterhelésnek vannak kitéve, max 40 mp-ig, a visszatérés alatt pedig egy maximum 2 g erõsségû láb-fej irányúnak.
A mi csodaûrhajónk legénysége elõször természetesen Földkörüli pályára kerül, majd kellõ pillanatban beindul a hajtómû 2 g gyorsulással a P.C. felé.
Természetesen elõször a Föld, majd a Naptól való szökési sebességét kell elérni és folyamatosan a fél fénysebességet.
Ehhez potom több, mint 2 ezer óra, vagyis 86 nap szükséges, amikor a jármû 11 milliárd km távolságba jut már a Földtõl. Ha valaki ezt a strapát túléli, az már sohasem fog meghalni!

3. Súlytalanság

Tegyük fel, hogy a jövõ kutatói megoldják és nem hal meg senki a végsebesség eléréséig és most következik a súlytalanság állapota, majdnem 4 évig a bennülõknek amíg a Földön 8 év telik el. Milyen élettani hatása van a súlytalanság állapotának? Az eddigi tapasztalatok csak max. egy évre vonatkozhatnak, de a komplikációk pár hét, vagy hónap múlva jelentkeznek.

    _A csontok kalciumtartalmának és az izmok nitrogénjének tartós csökkenése
    _Havonta ca. 2% csontállomány veszteség
    _Az os calcis (sarokcsont) csontsûrûségének csökkenése
    _A vörösvértest-mennyiség és plazmavolumen csökkenése
    _Hemokoncentráció (a hematokrit nõ): a vér alakos elemeinek besûrûsödése, amely folyadékvesztés miatt alakul ki.
    _A vizelettel történõ kalciumkiválasztás fokozódása
    _Fáradtságs elõidézése az izomszövetben, különösen az antigravitációs izmokban
    _Az izmok dekondicionálódása, izomszövetvesztés
    _Anyagcsere- és endokrinológiai változások
    _Hematológiai és immunológiai változások
    _Vesztibuláris zavarok (lásd #1.sz. link)
    _A fizikai munkavégzõ képesség csökkenése
    _Folyadékvesztés (dehidráció)
    _Ûrbeli mozgásbetegség (space motion sickness, SMS)
    _Az optimálisnál kevesebb élelmiszer fogyasztása (1260-2903 kcal/nap)
    _Fogyás. A zsigeri receptorok sem mûködnek rendesen és annak ellenére, hogy a szervezetnek élelemre szüksége lenne, az ûrhajós nem éhes, ennélfogva keveset eszik.

 A súlytalansággal kombinálva fatális az eredmény!
Megjegyzés: az élelmezés problémájáról késõbb.
A fenti felsoroláshoz részletesebb leírás: #2.sz.link.
Amelyik ûrhajós a gyorsulást kibírta volna, az a tartós súlytalanságban vesztené el életét.

4. Célbaérés

Tegyük fel, hogy a jövõ kutatói megoldják és nem hal meg senki a tartós súlytalanság következményeként. Ha a Proxima Centaur páros csillag egyik naprendszerébe akarunk "hajózni", elõtte 11 milliárd km távolságban meg kell kezdeni a fékezést, ami az emberi testre ugyan olyan hatással van mint  a gyorsulás. Igen ám, de a személyzet közel négy éves súlytalanság miatt ugyancsak lefogyott, csontja, mint az üveg törékeny és jóformán azt sem tudják, hogy fiuk-e, vagy lányok? Arra is kell figyelni, hogy még véletlenül se legyenek se fejjel, se lábbal  a fékezés, azaz a haladás irányában.
Tegyük fel, hogy a jövõ kutatói ezt a problémát is megoldják, nem hal meg senki és tudják az itteni nap adatait és a szükséges sebességet a  "beparkoláshoz"! Nem tudom honnan és hogyan, de az esetleges bolygók számával, pályáival is tisztában kell lenni, mert nincs idejük évekig keresgélni egy olyan bolygót, amit közelrõl meg akarnak nézni! Pedig ugyancsak rengeteg számításokra van szükség és természetesen idõre is, hogy kiválasszanak egy szimpatikus bolygót. Ne feledjük, hogy most nem fél-fénysebességel száguld, hanem csak "cammog" az ûrhajó! Meg is kell közelíteni a kiválasztottat, tehát belsõ (lassabb) pályára lavírozni.
Tegyük fel, hogy az ûrhajó ablakából a Földhöz hasonló színeket, alakzatokat, légkört látnak. Mit csinálhatnak? Fényképeket! A fedélzeti számítógéppel gyorsan kiszámítják, hogyan kell a leggyorsabban "haza" érni és begyujtják a hajtómûvet. Ha 3 halált túléltek a negyedik már nem riaszthatja õket!

5. Élelmiszerraktár

Nemcsak csillagvizsgáló teleszkópot és nagy teljesítményû számítógépeket, levegõ és víz regenáló vegyi mûveket stb. kell magukkal vinni, hanem az utazás teljes idejére szükséges élelmiszer mennyiséget. Szerencsére nem 8 évre valót földi számítással, hanem csak(!) 4 évre. Egyes "kishitûek" szerint a csillagközi utazás mindenek elõtt az életfenntartó rendszerek és az élelmezésen hiusul meg!
Tegyük fel, hogy a jövõ kutatói megoldják ezt a problémát is, és evés nélkül (hibernálva) teszik meg részben az utat. Na, akkor most mi van? Mit ért ez az álom megvalósulás, akár találnak, akár nem értelmes lények nyomaira? Mire jó ez nekünk? Mi a jelentõsége? A dogmatikus Biblia hívõ számára nem létezhet emberen kívül értelmes lény, mert akkor az öreg Isten becsapta volna az emberiséget. Az ufó-hívõ meg majdnem naponta "találkozik" a világûrben kóborló lényekkel, tehát azoknak nem okozhat semmi sem meglepetést!

6. Utószó

Amint olvasható, igazán engedékeny voltam és 6 esetben feltételeztem olyan dolgot, ami szinte lehetetlen. Van egy utolsó feltevésem: a sok ufó-hívõ közül egyetlenegy elképzeli az elõbb leírtakat a visszájáról. Vagyis feltételezi, hogy a hozzánk legközelebbi naprendszerben létezik egy ugyanolyan és ugyan akkora bolygó, mint a Föld és ugyan olyan, vagy még okosabb "emberekkel", akik ide akarnak látogatni. Onnan kiindulva az eset hajszálnyira úgy játszódna le, mint az elõbb ismertetett. Ha egy ilyen személy megértené a problémát, nem látna több "marslakót"!

Vége

Vissza a témához (Tanulmányok)